www.poolstation.nl

weblog 2010


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Grazende ganzen

12 augustus 2010 21:33


Door de poolvosfamilie onder het poolstation, is de directe omgeving tot nu toe nauwelijks begraasd door ganzen. Nu het seizoen ten einde loopt is deze gevaarlijke plek de enige waar nog veel gras staat. Gelukkig gaan de vossen steeds vaker en verder op pad en zijn niet altijd thuis. De ganzen grijpen hun kans en vinden een rijke dis.
De ganzen zijn erg onrustig. Ze happen razendsnel omdat er zoveel gras is, maar jagen elkaar ook steeds vooruit. De families lopen door elkaar en het is erg moeilijk om vast te stellen welke jongen bij welke ouder horen. Zonder aanwijsbare reden ontstaat er soms paniek en rennen alle ganzen weer richting meer. Maar als het loos alarm blijkt komen ze ook snel weer terug. Er is teveel gras. Op de veilige plekken is de toendra al lang kaalgegeten.

Gelukkig loopt het allemaal goed af. Ik heb de vossen niet op het toneel zien verschijnen. Maar dit soort vreetfestijnen zijn letterlijk levensgevaarlijk voor de ganzen.

Een video om iets te zien van de waarnemingen die wij verzamelen. Let eens op welke ganzen geringd zijn. [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20100811, 16:03 20100812, 21:33 20100815, 04:28 alle verslagjes met kleine foto's
fossiele schelpen grazende ganzen rondleiding

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [brandgans]  [ringen lezen]  [video]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.