www.poolstation.nl

weblog 2010


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Kvadehuken

29 juli 2010 16:00

Kvadehuken is een Nederlandse naam voor een stukje Spitsbergen, die de walvisvaarders moest waarschuwen voor de vele stenen en ondieptes voor de kust. Het is ook een prachtige, woeste, ledige en stenige vlakte. De bodem zit vol prachtige patronen en steencirkels, die zijn ontstaan in de permafrost. Thomas en Elise hebben hier eerder veel ganzen gezien waaronder veelringdragers. Vandaag ga ik ze samen met Elise nogmaals tellen. Om de ganzen te kunnen besluipen verkleed ik me tot steen. We tellen 189 volwassen ganzen, waaronder 10 families met in totaal 20 ganzenkuikens.
Begroeide plekken tussen de stenen Een oude landingsstrip Polygonen of steencirkels, ontstaan door afwisselend stromen en bevriezen van het water.
Groene plekken in de steenvlakte heten "skua mounts". Ze ontstaan meestal doordat een karkas van een rendier bescherming en voedingsstoffen geeft voor plantengroei. Zo'n begroeide plek wordt dan door een kleine jager gebruikt als uitzichtspunt. Hij poept dara veel wardoor er nog meer voedingsstoffen komen en het verhoginkje steeds hoger wordt. Op de foto hieronder zie je de kleine jager zoals het hoort op zijn berg.

Foto's hierboven Elise Biersma facebook album, hieronder Maarten Loonen [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20100729, 14:40 20100729, 16:00 20100729, 21:23 alle verslagjes met kleine foto's
vogelklif kvadehuken gravende ganzen