www.poolstation.nl

weblog 2024


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Veel ijs in het fjord

18 maart 2024

Dit jaar is er erg veel ice in het fjord. Fieke Rader, stationsleider van AWIPEV is over het ijs naar Prins Heinrichsøya kunnen gaan. Het ijs was dik genoeg. Let ook eens op het zonlicht wat aan het terugkeren is midden overdag.


Maar als ik een lezing geef over klimaatverandering gebruik ik vaak de hoeveelheid ijs in het fjord als een duidelijk teken van klimaatverandering. De bewoners van het dorp konden zowat ieder jaar over het ijs rechtstreeks van Ny-Ålesund naar Ny-London lopen, hebben de oud-mijnwerkers mij verteld. Het was daarom erg opvallend nieuws, dat dat in 2007 niet mogelijk was en nog bijzonderder dat het sindsdien nooit meer is voorgekomen.
Maar op de NYSMAC vergadering in Edinburgh hoor ik ineens dat het in 2024 wel mogelijk is geweest. Daar moest ik meer van weten en ik vroeg aan Fieke meer details. Vegård Sand heeft een kaartje vanb hun tocht gemaakt en wat blijkt..... ze namen een route die behoorlijk diep in het fjord lag en achter de eilanden langs liep.
Gelukkig. Mijn verhaal is nog steeds waar en ik ben blij dat ik gevraagd heb om de route van de oversteek. Er is ieder jaar nog steeds veel ijs achter in het fjord. Maar een rechtstreekse oversteek is nog steeds niet mogelijk geweest. Oef.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20240322, 12:00 20240318, 13:00 20240423, 11:00 alle verslagjes met kleine foto's
IJsbeer jaagt op rendier Veel ijs in het fjord Documentaire over Ny-Ålesund

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [landschap]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.