www.poolstation.nl

weblog 2015


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Nieuw telescoop dorp

20 juni 2015

  Boven kijkend naar het noorden
Links het beeld vanuit het vliegveld
Tijdens het aanvliegen van het vliegveld kon ik al het nieuwe dorp op Brandalpunkten zien. Het is een wel erg opvallende constructie midden in een gebied dat wildernis leek. De uitbreiding is belangrijk voor Ny-Ålesund als een wetenschapsdorp. Kartverket is het derde station in het dorp dat jaarrond meerdere mensen hier heeft. En we hebben snel internet vanwege de datastroom uit de telescoop, die door moet naar het vaste land. Omdat wifi en bluetooth frequenties zitten in het frequentiebereik van quasars aan de rand van ons sterrenstelsel, is er in dit dorp geen radioverkeer in die frequenties. Geodesie maakt een referentieraster waardoor het mogelijk is om de positie van continenten op aarde en de positie van de aarde in de ruimte te bepalen. Deze telescoop kan ook iedere afwijking in de hoek van de aardas vaststellen en is daardoor belangrijk voor het begrijpen van klimaatverandering.
Gezien uit het noorden. De bouwplaats is omheind om te voorkomen dat er verder verstoring plaatsvindt van de toendra.
Hierboven een beeld vanaf het vliegveld. Het nieuwe dorp valt erg op. Ik ben benieuwd hoe het is als de bouwperiode is afgelopen.
Links het hek rond de bouwplaats
Rechts toch nog wat schade buiten het hek.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20150619, 11:37 20150620, 17:00 20150620, 19:15 alle verslagjes met kleine foto's
zonschrijven door udo prinsen Nieuw telescoop dorp Midzomerfeest

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [landschap]  [dorp]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.