www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

bladluizen

8 juli 2009 09:45

Al vier jaar komt hier een team Fransen de bladluizen bestuderen. Ze verzamelen door het hele fjord en zitten daarna vele uren achter de binoculair. Hoog tijd voor een bezoek, warabij we leren over hun onderzoek.
Er zijn twee soorten bladluizen op Spitsbergen. Eén die altijd voorkomt op Dryas octopetala, de andere op Salix polaris. Zij bestuderen hier de soort die op Dryas voorkomt en waarvan er twee kleurvormen bestaan: groen en bruin. De soort is aan de grens van zijn verspreiding. Noordelijker dan Kongsfjorden is de soort nooit gevonden.
Er zijn verschillende soorten parasieten van de bladluis en ook de parasiet kent weer specifieke parasieten. Daarmee is hier sprake van een voedselketen van 4 stappen: plant-bladluis-parasiet-parasiet van parasiet. Het team heeft ook voor het eerst gevleugelde bladluzen ontdekt. Tot nu toe was beschreven dat die hier niet voorkwamen. Het is een voorbode van opwarming.
De bladluis heeft 2 tot 3 generaties van nakomelingen hier in de zomer. De eerste generatie komt al uit het ei zodra de sneeuw smelt. Zij produceren asexueel een tweede generatie. De tweede generatie reproduceert deels asexueel en deels door paring.
een groene bladluis een gevleugelde bladluis een geparasiteerde bladluis
Sluipwespen parasiteren op de bladluis. Die wordt dan van binnen leeg gegeten en sterft, waarna er uit de mummie nieuwe sluipwespen komen. We kregen ook een geparasiteerde dode bladluis te zien, die zowaar een beetje bewoog in het bakje door de bewegingen van de sluipwesplarve, die erin zat.
Ze vertelden ook nog een bijzonderheid over de plant Dryas. De bladeren verschrompelen bruin in de winter, maar het jaar daarop kunnen ze weer groen worden en fotosynthetiseren. Een prachtige aanpassing aan het moeilijke klimaat.

Het team bestaat dit jaar uit Maurice Hullé, Jean Christophe Simon en Yannick Outreman.




pages with keyword insekten



No keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more information



select a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist