www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

de kabelbaan gaat eerst omhoog voor een testrun Janwillem kent geen hoogtevrees

15 augustus 2006, 08:30

We mogen vandaag met Jane mee naar het atmosferisch meetstation boven op de Zeppelin berg. Met de kabelbaan duurt het ongeveer een kwartier. Van boven hebben we een prachtig uitzicht op het dorp, het fjord en de bergen.
Er wordt hier ook koolzuur gemeten en daarom mogen we alleen kort naar buiten. Ons verblijf wordt genoteerd. Alle lucht van mensen in het gebouw gaat via een buis tweehonderd meter de berg af, zodat de metingen daar geen last van hebben.
Even buiten op het platform Filters vervangen Samen op de foto
poster  In het station hangt een mooie poster met twee grafieken. De eerste grafiek laat de CO2 metingen zien van deze plek. Allereerst zie je de jaarlijkse schommelingen, veroorzaakt doordat in de winter de planten geen CO2 opnemen, waardoor de concentratie in de lucht hoger wordt. Daarnaast is een toename in het CO2 te zien, die ook steeds sneller gaat.
De rechter helft vergelijkt deze gehaltes met oude waarden uit ijskernen. De huidige concentratie in de lucht is duidelijk hoger dan ooit.
CO2 is één van de belangrijke veroorzakers van het broeikaseffect. Iets om over na te denken...

Uitzicht op Ny-Alesund vanaf de top van de Zeppelin berg. Links de baai Thiisbukta, in het midden de haven, dan het meer Solvatnet en rechts de Amundsenmast.
uitzicht op het dorp
een foto door de telescoop Hier twee foto's die door de telescoop zijn genomen. een foto door de telescoop

De webcam op de berg

Hieronder zie je het huidige beeld van de webcam op de Zeppelin berg ten zuiden van Ny-Ålesund. Bij mooi weer kun je het dorp, het fjord en de overkant (Blomstranden) zien.
pages with keyword atmosfeer onderzoekNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist