www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Klimaatopwarming

7 Augustus 2020

Vandaag weer een prachtige zonnige dag. Met de website https://ocdp.met.no/ heb ik een paar grafieken van de lokale verandering in het weer kunnen maken. Ze staan hier onder.
De gemiddelde dagelijkse temperatuur is gestegen met 0.89 graden Celsius per decade op een gemiddelde temperatuur van -0.4 graad. De neerslag is ook significant toegenomen met een gemiddelde van 41.8 mm per decade op een gemiddelde van 437.1 mm. Aanvankelijk waren de verhoogde temperatuur en neerslag vooral in de winter, maar de laatste drie jaar is ook de zomerperiode duidelijk warmer. Aan alle kanten ervaren we ook dit jaar weer het snel warmer worden van het noordpoolgebied.
Hierboven de gemiddelde dagtemperatuur, hieronder de neerslag.

Zoals ik eerder beschreef, schuiven de normaalwaarden mee en geven ze een vertekend beeld van de klimaatopwarming. Dat is te zien in onderstaande grafieken. Achtereenvolgens weer de dagelijkse gemiddelde temperatuur en de neerslag. De normalen uit de periode 1961-1990 worden nu nog gebruikt, maar vanaf volgend jaar worden het de normaalwaarden over de periode 1991-2020 de vaste referentie.

Dan is er weer wat opwarming weggepoets uit de grafiek!

Hierboven de gemiddelde dagtemperatuur, hieronder de neerslag.

Met dank aan Ketil Tunheim van het Noorse Meteorologisch Instituut (DMI), die ook nog verwees naar de website https://klimaservicesenter.no.


De zeeijsbedekking is nu gelijk aan de situatie in het recordjaar 2012. Het verloop van de zeeijs-bedekking hangt sterk af van ijsdikte, wind en storm. We blijven de ontwikkelingen volgen op https://nsidc.org/arcticseaicenews/pages with keyword atmosfeer onderzoekNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist