www.poolstation.nl

science


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

duikende en vallende brandganskuikens

25 juli 2013
Jaren geleden was Arjen Drost mijn student. Nu is hij leraar op een gymnasium maar iedere zomer komt hij als gids en natuurfotograaf nog steeds naar Spitsbergen. Deze beelden zijn van zijn website www.natureview.nl.
Rechts zie je een kuiken tijdens de vrije val van een hoge klif, waarodner de roepende ouders.
Zestig jaar geleden stonden brandganzen bekend als een soort die regelmatig nestelde in een vogelklif. Daar waren ze veilig voor eierrovers. Maar als de eieren waren uitgekomen moest de familie op stzoek naar gras. En dat leidde tot spectaculaire verhalen. Er bestond zelfs een oude video van Groenland, die ik kwijt was. maar dit jaar zijn er nieuwe beelden van Arjen Drost en Animal Planet.

Sinds 1943 is de brandganspopulatie op Spitsbergen meer dan 150 keer groter geworden. Dat was alleen mogelijk door het vinden van nieuwe nestplekken. En dat werden kleine eilandjes waar poolvossen moeilijk naar toe kwamen. Ook de eilanden in het Kongsfjord worden sinds 1982 door brandganzen als broedplaats gebruikt en in 2013 waren er 660 nesten.

Dankzij de studie van Jouke Prop, dat de eilanden eigenlijk maar een 50 jaar veilige bloedplaatsen boden. Sinds 2000 zijn isberen veelvuldig bezoekers en eten ze de ganzen- en eendeneieren. De isbeer was verdwenen in de zomer vanwege de zware bejaging. Nu is hij ineens weer terug en we weten niet precies wat de oorzaak is. Is de populatie hioer toegenomen door het verbieden van de jacht? Of zijn de ijsberen minder bang? Of zijn er meer ijsberen omdat het pakijs door klimaatverandering onbereikbaar is? Ondanks alle verhalen over ijsberen en klimaatverandering kunnen we niet aanwijzen wat de belangrijkste oorzaak is.

In ieder geval nestelen in deze jaren de meeste ganzen op Spitsbergen op eilandjes en is het zien springen van brandganskuiikens een bijzondere waarneming. Maar in de klif is het ook niet altijd veilig, zoals je hier kunt zien.


Deze video vereist misschien uw toestemming. Hij start door op de plaat te klikken.En in de BBC serie LIFE is het nog spectaculairder in beeld gebracht. Bekijk vooral onderstaande video.


Als deze video niet goed te zien is, klik hier. [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20120826, 15:45 20130725, 12:00 20130725, 13:00 alle verslagjes met kleine foto's
projecten 2012 duikende en vallende kuikens ijsbeer in de vogelklif

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [brandgans]  [geschiedenis]  [video]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.