www.poolstation.nl

science


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

IJsberen en broedende brandganzen

 

Jouke Prop volgt op een afgelegen kust van Spitsbergen, Nordenskiøldkysten, al bijna 35 jaar de broedende brandganzen. In de loop van de jaren krijgen ze daar steeds meer ijsberen op bezoek, die de eieren opeten. Zijn video's laten indrukwekkende staaltjes van ijsbeergedrag zien. Op YouTube kun je je abonneren op zijn kanaal http://www.youtube.com/joukeprop and een abonnement nemen zodat je automatisch hoort over nieuwe bijdragen.
  Het effect van ijsberen op brandganzen

Ijsberen maken steeds vaker gebruik van alternatieve voedselbronnen, nu het zeeijs met zeehonden verder weg is van de kust. Ganzenonderzoeker Jouke Prop ziet steeds vaker dat bijna alle nesten in de kolonie geroofd worden door de ijsbeer en is maar begonnen met een ijsbeeronderzoek.
Veiliger werken in de buurt van ijsberen

Een ijsbeer maakt alles kapot waar hij voedsel verwacht. Daarom heeft Jouke zijn kamp moeten beveiligen met schrikdraad. In deze video zie je hoe een ijsbeer reageert op deze beveiliging.
IJsbeer speelt met zeewier

Hoewel we het helemaal niet leuk vinden dat ijsberen nu in ons studiegebied de ganzen verstoren, genieten we ook vaak van deze imposante roofdieren. Hier was er één lief aan het spelen.
IJsbeer in de brandganskolonie

Een ijsbeer eet zowat alle nesten op van brandganzen en eidereenden op een klein eiland bij Spitsbergen/Svalbard
IJsberen op Spitsbergen dol op ganzeneieren

Tijdens ons onderzoek aan ganzen op Spitsbergen (Nordenskiøldkysten) zien we steeds vaker ijsberen. Op de film is te zien dat ze ons tentenkamp passeren op weg naar de broedkolonie waar we onderzoek doen. Voor de brandganzen pakt zo'n berenbezoek desastreus uit want de ijsberen blijken dol op eieren. Zullen de brandganzen uitwijken naar veiliger plekken om een nest te maken? Voor de lokale poolvossen zijn ganzen (en hun jongen) belangrijke prooidieren, dus het verschijnen van de ijsbeer lijkt in ons gebied nadelig voor de poolvos uit te pakken.
Het ganzenonderzoek op Spitsbergen is samengevat in het boek Wild Goose Dilemmas, auteurs Jeff Black, Jouke Prop en Kjell Larsson, uitgever Branta Press.
Ook wij komen de laatste jaren steeds vaker een ijsbeer tegen in Kongsfjord. Hieronder heb je een overzicht van alle pagina's over ijsberen. Klik op een plaatje om meer te zien.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20100417, 19:00 20110814, 15:00 20120826, 15:45 alle verslagjes met kleine foto's
wat zoeken we op de Noordpool? ijsberen en broedende brandganzen projecten 2012

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [wetenschap]  [ijsbeer]  [video]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.